Her sağlık sorunun da olduğu gibi olası risk ve tehlikeleri sorun yaşanmadan önce tahminler dâhilinde önleme çalışmalara yapılması gerekmektedir. Yapılan önleyici koruyucu uygulamalar ile yaşanacak olası hastalıkların önüne geçilirken kaynak tüketimi anlamında da oldukça önem teşkil etmektedir.
Koruyucu diş hekimliği de bu anlamda kritik önem sahip bir alan niteliği taşımaktadır. Ağız hijyeni eğitimi, çürük riski testi, gerekli tedaviler ve rutin kontroller hem çocukların hem de yetişkinlerin koruyucu diş hekimliği kapsamında gerçekleştirmesi gereken uygulamalardandır.
Ağız ve diş sağlığı, koruyucu diş hekimliğinin temel noktadır. Ağız diş sağlığı bakımı kişinin beslenme şekline göre değişiklik gösterebilmekle birlikte günde an az iki kez yapılması gerekmektedir. Ağız bakımı gerçekleştirilirken uygun malzemeler kullanılmalıdır. Fırça, diş ipi, ağız temizleme suyu gibi malzemelerin kişiye özel şekilde seçilmelidir. Özellikle çocuklara kazandırılması gereken düzenli ağız bakımı alışkanlığı ile olumlu sonuçlar almak daha da kolay hale gelebilmektedir. Seçilen malzemelerin doğru hareket, uygun bası gücü gibi, kullanımlarının da doğru yapılabilmesi için çocuklar eğitilmelidir. Alışkanlıkların oturabilmesi için çocuk yaşta verilen eğitimler kritik önem taşımaktadır. Çocuklardaki bu bilinçlenme süreci ebeveynler ve diş hekimleri ile birlikte eşzamanlı ilerlemesi gereken bir eğitim sürecidir. Tabii ki çocukken edinilememiş alışkanlıklar ilerleyen yaşlarda da edinilebilmektedir. Diş hekimini uygulanabilirliği yüksek çözüm önerileri sürecin pratikleşmesini sağlayabilmektedir.
Koruyucu diş hekimliği kapsamında yapılan birçok uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamaların eş zamanlı bir şekilde gerçekleştirilmesi sonuca ulaşılmasını kolaylaştırmaktadır.
Önleyici Uygulamalar
Vücuda giren her besinin en başta ağız içine alındığını düşünecek olursak beslenme alışkanlıklarının ağız sağlığı üzerindeki etkisi kanıksanamaz bir gerçek olma özelliği taşımaktadır.
Düzenli beslenme ve diş temizliği alışkanlıkları (fırçalama, diş ipi kullanımı gibi) koruyucu uygulamalarının temel taşlarıdır. Bunların yanında kötü alışkanlıkların (sigara, alkol gibi) tespiti ve önlenmesi de koruyucu diş hekimliği uygulamaları içerisindedir. Bu uygulamalar ile birlikte flor, fissür örtücü ve yer tutucu uygulamalarının yapılması olası risklerin ortadan kalma olasılığını güçlendirmektedir. Yeteriz ağız bakımı ile yaşanabilecek diş kayıpları olduğu gibi travma ve darbelerle de diş kayıpları yaşanabilmektedir. Travma ve darbelerden de korunma sağlanması gerekmektedir.
Tüm bu uygulamaların gerçekleştirildiği uzman kadrosu ve ileri teknolojik cihazlarla donatılmış sağlık kurumlarından hizmet almak sürecin hızlı ve güvenilir bir şekilde ilerlemesini kolaylaştıran önemli unsurlardandır.
Koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile olası risk ve tehlikeleri önleyerek güçleniriz.